Univerzum

Univerzum

Brian Cox - Az Univerzum rövid története

A történet így hangzik: tudjuk, hogy a világegyetem 13.7 milliárd éve keletkezett egy végtelenül forró, sűrű állapotból, sokkal kisebből, mint egyetlen atom. Elkezdett tágulni körülbelül a másodperc millió milliárd milliárd milliárd milliárdod része alatt — azt hiszem jól mondtam — az Ősrobbanás után. A gravitáció elválasztódott a többi erőtől. A világegyetem ekkor elkezdett exponenciálisan tágulni, ezt nevezzünk felfúvódásnak. Az első másodperc mintegy milliárdod részében a Higgs-mező bekapcsolt, és a kvarkoknak, a gluonoknak, valamint az elektronoknak amelyekből mindannyian felépülünk, tömegük lett. A világegyetem tovább tágult és hűlt. Néhány perccel később, már volt hidrogén és hélium a világegyetemben. Ennyi. A világegyetem akkor 75 százalék hidrogén és 25 százalék hélium volt. Ma is az. 

Tovább tágult körülbelül 300 millió évig. Aztán a fény elkezdett áthaladni a világegyetemen. Elég nagy volt ahhoz, hogy a fény számára áttetsző legyen és ezt látjuk ma is a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzásban, amit George Smoot úgy írt le, hogy mintha Isten arcába tekintenénk. 400 millió év eltelte után az első csillagok létrejöttek, és az a hidrogén és hélium elkezdett főni a nehezebb kémiai elemekké. Tehát az élet elemei – a szén, az oxigén és a vas, az alkotó elemeink mindegyike – azokban az első generációs csillagokban főttek, amelyek az üzemanyagból kifogyván felrobbantak, visszadobva ezeket az elemeket a világegyetembe. Aztán újra összeomlottak egy másik csillagok és bolygók alkotta generációba. 

És némelyik bolygón, ahol az az oxigén, amely az első generációs csillagokban készült, egyesült a hidrogénnel és vizet alkottak, folyékony vizet a felszínen. Legalább egyen, és talán egyetlen egyen ezen bolygók közül a primitív élet kialakult, amely tovább fejlődött millió évek alatt olyan dolgokká, amelyek két lábon jártak és lábnyomot hagytak olyan három és fél millió évvel ezelőtt Tanzánia saras síkjain, és végül egy másik világban hagyták a lábnyomukat. Majd megépítették ezt a civilizációt, ezt a csodálatos képet, amely a sötétséget fénybe borította, és láthatod a civilizációt az űrből. Ahogy egyik nagy hősöm, Carl Sagan mondta, ezek azok a dolgok — és valójában, nem csak ezek, hanem ahogy körbenéztem — ezek azok a dolgok, mint a Szaturn V rakéták, a Szputnyik, a DNS, az irodalom és a tudomány — ezek azok a dolgok amelyeket a hidrogén atom tett amikor 13.7 milliárd év állt a rendelkezésére. 

Forrás: Brian Cox Ted 2008

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email