Aszteroida Nap

Aszteroida Nap

Minden év június 30-án a Tunguzkai esemény -1908 június 30.- évfordulóján tartják az aszteroida napot  Célja, hogy felhívják a figyelmet az aszteroidákra, a múltbéli becsapódásokra és a jövő kihívásaira.

A nemzetközi aszteroidanapot a Queen gitárosa, Brian May kezdeményezésére hirdették meg 2014-ben. Az asztrofizikus-rocksztárhoz Stephen Hawking elméleti fizikus,  Danica Remy, a B612 nonprofit aszteroidatudatossági egyesület elnöke, Rusty Schweickart, az Apollo 9 űrhajósa, és Greg Richters filmes is csatlakozott, két évvel később pedig az ENSZ hivatalosan is az aszteroidákkal kapcsolatos ismeretterjesztés hivatalos napjává nyilvánította. 

2014 februárjában Brian May komponálta Grigorij Richters által rendezett az Északi szélesség 51 fok című film zenéjét, amely egy Londonba becsapodó aszteroidáról és annak globális következményeiről szól. A filmet zárt vetítésen a Starmus fesztiválon bemutatták, hivatalos premierje azonban, 2015 június 30-án az Aszteroida napon volt a londoni Természettudományi Múzeumban .

A „100X  deklaráció” néven ismert nyilatkozatot azóta, több mint 200 űrhajós, tudós, kutató, és művész – köztük Richard Dawkins , Bill Nye , Peter Gabriel , Jim Lovell , az Apollo 11 űrhajós Michael Collins , Alekszej Leonov , Bill Anders ,Kip Thorne , Lord Martin Rees , Chris Hadfield , Rusty Schweickart és Brian Cox -, valamint több mint 22.000 ember írta alá.

2017-ben a Nemzetközi Asztronómiai Unió a 248750 kisbolygót ( felfedező: M. Dauson, 2006. szeptember 4.) hivatalosan „asteroidday”-nek („aszteroidanap”-nak) nevezet el. 

Az első öt év alatt 78 országban megrendezett, több mint 2000 eseményen 41 űrhajós is szerepet vállalt.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email