Az Ősrobbanás

Az Ősrobbanás

Minden dolgok kezdete

Hogy pontosan mi történt a kezdetek kezdetének pillanatában,
az továbbra is rejtély. 

 

Arról a pillanatról van szó, amikor az univerzum létrejött; amikor valamilyen módon megformálódott a tér és az idő, s minden anyag és energia, melyet ma is megfigyelhetünk magunk körül. A Planck-űrszonda adatai alapján mindez 13,82 milliárd éve történt. 

A tudomány mai állása szerint Világegyetemünk az ősrobbanással kezdődött.
Ekkor jött létre a tér és az azt kitöltő anyag, a T=0 pillanatot tekintjük az Univerzum kezdetének. I
dőpontját jelenlegi ismereteink 15-20 milliárd évvel ezelőttre teszik.

Az ősrobbanás a Világegyetem töténetének mintegy 15 milliárd évvel ezelőtti kezdetét jelentő szingularitás.

Ahogy az ősrobbanás, azaz a T=0 időpont után a Világegyetem tágult, a tágulással együtt csökkent hőmérséklete – ezzel párhuzamosan változtak fizikai jellemzői.

Sajnos nem indulhatunk a 0 időponttól, az ősrobbanást ugyanis 10-43 másodpercnél jobban nem tudjuk megközelíteni. Egyrészt ez a Planck-időtartam, ahol a határozatlanság elve a további kutatások útjába áll. Másrészt a 10-43 másodpercnél korábbi állapotoknál, 1094 g/cm3 sűrűség felett a kvantumgravitáció egyesített elméletére lenne szükségünk, amelyet még nem alkottak meg.

 

A teremtés első pillanatában, az első másodpercben TÉR és IDŐ, ANYAG és ENERGIA minden mozgásba lendült.

 

Ebben a pillanatban mind a százmilliárd galaxis és a mindegyikükben ott lévő százmilliárd csillag, egy végtelenül kicsi térben sűrűsödött össze.

 

Az első másodpercben több változás történt,
mint az azt követő 13,8 Milliárd évben.

Ahogyan tágult a Világegyetem és csökkent a hőmérséklete, sorra váltak szét az egyes kölcsönhatások. Elsőként a gravitációs kölcsönhatás vált le a többitől, ez kb. 10-43 másodperccel történt az ősrobbanás után. 10-34-10-35 másodpercnél az erős kölcsönhatás vált szét az egyesített elektromágneses és gyenge kölcsönhatástól. Ezt a különválást egy olyan drasztikus jelenség követte, amely döntő hatással volt a Világegyetem későbbi állapotára – ekkor kezdődött meg a felfúvódás időszaka (inflációs korszak).

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email